Het Pater Davidshert wordt in het Chinees “sze pu shiang” genoemd – “geen van de vier”. Het lijkt alsof dit hert is opgebouwd uit onderdelen van een paard, ezel, rund en hert.
Ontdek in het echtLeefgebied
Voedsel
gras en waterplanten
Levensduur
18-23 jaar
Gewicht
155-215 kg
Aantal jongen
1-2 jongen
Draagtijd
9,5 maanden
IUCN-status
uitgestorven in het wild
EEP?
nee
23
jaar, zo oud kan het Pater Davidshert worden
215
kg, zo zwaar kan het hert zijn
9,5
maanden, zo lang is de draagtijd van het hert
Bij bijna alle hertensoorten hebben alleen de mannetjes een gewei op hun hoofd. Dit hebben ze niet het hele jaar. Elk jaar valt het hele gewei van hun hoofd en groeit er weer een nieuwe. Met dit gewei proberen de mannetjes indruk te maken op de vrouwtjes in de paartijd.
Het Pater Davidshert is een bijzonder hert. Zo is het de enige hertensoort waarbij het mannetje soms twee keer per jaar een nieuw gewei krijgt. De punten van het gewei staan bij het Pater Davidshert naar achteren. Bij alle andere hertensoorten wijzen de punten naar voren. De draagtijd is met 9,5 maanden één van de langste van alle hertensoorten. Al met al een bijzonder hert dus!
Pater Davidsherten horen in het wild thuis in China. De Franse pater Armand David beschreef deze hertensoort voor het eerst in 1861. Ze waren toen al bijna uitgestorven. Ze leefden alleen nog in de tuin van de Chinese keizer. Na een grote overstroming en een burgeroorlog in 1899 waren de Pater Davidsherten helemaal uitgestorven in het wild.
Een paar jaar nadat pater David deze herten had ontdekt, heeft de Chinese keizer een aantal dieren naar Europa gestuurd. Gelukkig maar, want anders waren er nu geen Pater Davidsherten meer. Een Engelse hertog heeft alle Pater Davidsherten bij elkaar gebracht in zijn safaripark. Uiteindelijk werden er zoveel jongen geboren dat ze weer naar andere dierentuinen konden verhuizen. In 1985 werden de eerste Pater Davidsherten vanuit Engeland naar China gebracht. Daar zijn ze nu in drie verschillende natuurparken te vinden.