Samenwerking tussen AquaZoo en opvangcentrum

AquaZoo is een bijzondere samenwerking aangegaan voor de bescherming van diverse diersoorten. Dit keer echter geen exotische soorten uit verre oorden... maar lokale dieren. Vrijdag zijn namelijk de eerste negen egels teruggezet in de Friese dierentuin door stichting De Fûgelhelling. 

Het is voor het eerst dat De Fûgelhelling en het Friese park de krachten bundelen. De uitgezette egels zijn, net als vele anderen, verzwakt binnengebracht bij het opvangcentrum. De Fûgelhelling biedt sinds 1975 hulp aan onder meer zieke, verzwakte en ouderloze inheemse vogels en zoogdieren: van mussen tot zwanen en van reeën tot egels. In totaal vangen zij jaarlijks zo’n 10.000 dieren op, waaronder 1.000 egels.

Ideale locatieDe egels zijn vooral afkomstig uit stedelijke gebieden. “Ze zijn gewend aan een beschutte omgeving, waarin ook mensen komen. Daarom is AquaZoo Leeuwarden de ideale locatie om deze dieren uit te zetten. Er is genoeg beschutting en voedsel en er is een mooi natuurgebied. Voor de egels is dit een prachtige locatie, zeker voor de dieren die nu voor het eerst op eigen benen moeten gaan staan”, vertelt Hetty Sinnema, beheerder van De Fûgelhelling.

Divers natuurgebiedWilliam Kreijkes, hoofd dierenverzorging in AquaZoo, sluit zich aan bij de woorden van Sinnema. “AquaZoo en De Fûgelhelling staan voor dezelfde dingen. Wij vinden het heel belangrijk dat er, naast de goede zorg voor de exotische dieren in ons park, ook goed wordt gezorgd voor de inheemse dieren die er te vinden zijn in AquaZoo.”

In het Friese park leven veel inheemse dieren, zo vertelt Kreijkes. “We beschikken over een enorm divers natuurgebied. Naast onze exotische dieren hebben we veel Friese bezoekers, waaronder enorm veel vogelsoorten die hun plekje gevonden hebben in ons park.

De FûgelhellingDe Fûgelhelling vangt in de Friese natuur levende vogels en zoogdieren op die vaak door direct of indirect menselijk handelen letsel oplopen. “Denk daarbij aan vogels die tegen het raam vliegen of aanrijdingen. Maar deze dieren raken ook hun leefgebied kwijt door bebouwing”, zegt Sinnema.

“De dieren worden vervolgens bij ons gebracht door de Dierenambulance of door particulieren. We kijken wat er loos is en behandelen ze. Daarbij zijn een goede omgeving, goed en genoeg voedsel, en rust belangrijke kernwaarden. Uiteindelijk is ons doel om alle dieren die wij ontvangen weer vrij te laten in hun natuurlijke omgeving.”