Nieuw tijgergebied in AquaZoo vanaf dit weekend open voor bezoekers
Het nieuwe tijgergebied in AquaZoo gaat dit weekend open voor bezoekers. De nieuwste twee inwoners van de dierentuin in Leeuwarden, twee Amoertijgers, arriveerden afgelopen week en hebben meteen hun intrek genomen in het net afgeronde, meer dan vijfduizend vierkante meter grote verblijf.
Deze dieren komen voor in het stroomgebied van de Amoer, een van de langste rivieren ter wereld, en zijn goede zwemmers: zo kunnen ze een stuk water van 8 kilometer breed oversteken. Jeroen Loomeijer, general manager van AquaZoo: “Het past daarom perfect bij de mogelijkheden die wij in ons park te bieden hebben.”
Bedreigd
Amoertijgers zijn bedreigd: er leven nog maar een paar honderd dieren in de natuur. De grootste bedreiging is de mens. Er wordt veel op ze gejaagd door stropers voor onder andere traditionele Aziatische geneeskunde. Daarnaast wordt het leefgebied door bosbranden en houtkap steeds kleiner. In de laatste honderd jaar is maar liefst 93 procent van het leefgebied van deze dieren verdwenen.
Om de soort te behouden, hebben Europese dierentuinen een managementprogramma opgezet. De komst van de tijgers naar AquaZoo is hier onderdeel van. “Er was vraag naar een extra locatie om tijgers op te vangen. Wij wilden heel graag bijdragen aan het behoud van deze soort, dus hebben deze kans gegrepen”, vertelt Loomeijer.
Wildlife Conversation Society
AquaZoo draagt ook bij aan de ondersteuning van de tijgers in het wild. De dierentuin helpt namelijk via Stichting Wildlife de Wildlife Conservation Society (WCS). Deze society zet zich onder andere in voor de Amoertijgers.
WCS heeft bijvoorbeeld een programma opgezet om de stroperij in officieel beschermde gebieden tegen te gaan. Zo sporen ze stropers op en praten ze met één van de grootste houtkapbedrijven over het sluiten van wegen die zijn aangelegd om hout te vervoeren. Deze wegen gaan namelijk dwars door het leefgebied van deze diersoort, waardoor het voor stropers gemakkelijker is om gebieden binnen te komen. Inmiddels zijn er al negen van deze houtkap-wegen gesloten.
Rivier de Amoer
Voor het verblijf in het oosten van de dierentuin zijn twee plassen met water leeggepompt. Op deze plek waar eerst karpers, zeeleeuwen en kroeskoppelikanen zwommen, zijn nu grotten, heuvels, een waterloop en klimbomen gekomen. Veel van de elementen van het verblijf zijn ook terug te vinden in het Amoergebied. Zo zijn de naaldbomen ook te vinden in het natuurlijke leefgebied van deze tijgers en lijken de rotsen op de stenen die daar te vinden zijn.
“Een groot gedeelte van het verblijf bestaat uit water. Zo kunnen ze afkoeling zoeken in de waterloop, maar kunnen ze hier ook spelen en ravotten” laat William Kreijkes, hoofd dierverzorging, weten. “Ook zijn er veel heuvels te vinden in het verblijf, waarop ze kunnen gaan liggen.” Daarnaast zijn er twee schuilhutten waar ze zich kunnen terugtrekken en kunnen schuilen voor slecht weer.
Educatie
Rondom het verblijf zijn zeven verschillende educatiepunten te vinden, waarvan een aantal plekken interactief zijn. Bezoekers kunnen hierdoor meer leren over bijvoorbeeld typische kenmerken van de Amoertijger en zijn leefgebied, hun rol in het ecosysteem, maar ook over de bedreigingen in de natuur en wat ze zelf kunnen doen om de situatie in het wild te verbeteren.
Het vrouwtje Aïda komt uit Safaripark Beekse Bergen en mannetje Vadim komt uit Sosto Zoo in Hongarije. Er zijn twee grote tijgerverblijven gebouwd, zodat iedere tijger in eerste instantie een eigen leefgebied heeft. “Tijgers zijn solitaire dieren en zo geven we ze alle tijd om te wennen aan hun nieuwe omgeving en elkaar”, vertelt Kreijkes, “maar als het goed gaat, kunnen we deze verblijven over een tijdje eenvoudig met elkaar verbinden en kunnen ze hier samen rondlopen.” Kreijkes hoopt over een tijdje ook jongen te mogen verwelkomen. “Maar dat zal nog wel even duren”, verwacht hij.
Meer lezen? En voortaan altijd op de hoogte blijven van het laatste dierennieuws en de laatste actualiteiten? Schrijf je dan n voor de AquaZoo nieuwsbrief.