AquaZoo verwelkomt tweede luiaard: Silio arriveert in Friese dierentuin
AquaZoo heeft een tweede luiaard mogen verwelkomen. De driejarige Silio is eind vorige maand gearriveerd in de dierentuin in Leeuwarden. Inmiddels is hij voorgesteld aan Viana, de tweevingerige luiaard die al in AquaZoo verbleef.
“Wij zijn heel blij met de komst van Silio en hopen dat bezoekers hem over twee weken kunnen komen bewonderen. Silio is in het kader van het Europese fokprogramma naar ons gekomen. Het doel van dit programma is het zorgen voor gezonde populaties in dierenparken van in het wild bedreigde diersoorten”, vertelt hoofd dierenverzorging William Kreijkes.
De tweevingerige luiaard kent meerdere bedreigingen. Zo wordt onder meer hun leefgebied verkleind door het kappen van de bomen waar zij in leven. Mede daarom is er een fokprogramma voor de tweevingerige luiaard. In het kader van dat programma zijn Silio en Viana aan elkaar gekoppeld.
Jonge kant
Inmiddels zitten Silio en Viana samen in hun verblijf. “De eerste introductie verliep soepel en het gaat allemaal goed tussen die twee. Silio is goed te herkennen: hij heeft een vrij donkere snuit vergeleken met Viana”, zegt Kreijkes. De mannelijke luiaard, afkomstig uit de Zwitserse dierentuin Papiliorama, is momenteel nog wat aan de jonge kant om voor nageslacht te zorgen.
“Het kan dus nog wel even duren voordat er jonge luiaards te zien zijn in AquaZoo. Maar we zijn ervan overtuigd dat Viana en Silio een goede match zijn en we hopen dat zij er uiteindelijk voor gaan zorgen dat wij jongen mogen verwelkomen, zodat we een mooie bijdrage kunnen leveren aan het fokprogramma”, aldus Kreijkes.
Veel slapen
Oorspronkelijk komt de luiaard voor in tropische wouden in het zuiden van Zuid-Amerika. De tweevingerige luiaard heeft twee haakvormige vingers aan elke hand, waarmee deze diersoort goed in bomen kan klimmen. Deze dieren spenderen de meeste tijd hoog in de boom: ze slapen tot wel vijftien uur per dag.
Dit doen luiaards ondersteboven, evenals bijvoorbeeld paren en jongen werpen. Doordat deze diersoort alles ondersteboven doet, groeien de haren van de vacht van zijn buik naar de rug. De tweevingerige luiaard komt maar één keer per week uit de boom en dat is om te ontlasten.